8 Aprilie 2019 - Ziua Internațională a Romilor

1 /9
8 / 9
9 / 9
10 /9
11 / 9
12 / 9
13 / 9
14 / 9
15 / 9   Marcată în fiecare an la data de 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor a fost proclamată în anul 1990 în cadrul celui de al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a romilor desfășurată la Varșovia.

   Data a fost aleasă în amintirea zile de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor denumită Uniunea Internațională a Romilor care, începând cu anul 1993 are statut de organizație consultativă pe lângă ONU.

   Scopul acestei zile este de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și deopotrivă pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor, care reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa.

   Acest eveniment a fost preluat și de către romii din România, fiind organizate activități diverse în cele mai importante orașe ale țării, unde există comunități reprezentative de romi.

   Din anul 2017, după momentul înființării Centrului de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți din Măguri din cadrul Direcției de Asistență Socială Comunitară Lugoj, acest eveniment a devenit deja tradiție pentru beneficiarii noștrii, care au organizat o serie de activități cultural artistice.

   Beneficiarii Centrului de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți din Măguri sunt copii în majoritate de etnie romă, astfel că împreună cu expertul local pentru problemele romilor și angajații DASC, vor pregăti și anul acesta, în data de 8 aprilie, un program dedicat acestui eveniment.

   Programul va începe la ora 12.30, când participanții se vor aduna în fața Primăriei Lugoj, unde se va desfășura un program artistic și se va încheia cu prânz la una din locațiile de specialitate din Lugoj, preconizându-se un număr de 40 invitați, printre care reprezentanți ai etniei rome și oficialitățile locale.